vrijdag 12 juni 2009

Blueberry Muffins

Muffins verschillen in verschillende opzichten van cupcakes. Om mee te beginnen zit er op cupcakes meestal glazuur, en op muffins niet. Een ander belangrijk verschil is dat muffins meer een soort broodachtige structuur hebben en op hogere temperatuur worden gebakken. Cupcakes zijn, zoals de naam al duidelijk maakt, gewoon kleine cakejes.
Ik heb muffins altijd redelijk moeilijk gevonden om te maken. Het is belanrijk dat je het belag niet te veel mixt, anders worden de muffins erg droog en verliezen ze hun luchtige structuur. Deze week is het me gelukt een stel smakelijke Blueberry Muffins te maken. Hieronder het recept, enjoy!

Blueberry Muffins, 12-16 stuks (uit GOOD FOOD Kerstspecial, 2006)
Droge ingrediënten
200 g kristalsuiker (in het recept uit het tijdschrift staat 140 gram, maar persoonlijk vond ik ze toen een beetje smakeloos)
250 g zelfrijzend bakmeel
1 tl zuiveringszout
150 g bosbessen (ik heb zelf diepvries bosbessen gebruikt, maar verse kunnen natuurlijk ook)
Natte ingrediënten
85 g gesmolten boter, afgekoeld
2 grote eieren, losgeklopt
200 ml melk
1 tl vanille extract

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
Meng de droge ingrediënten, behalve de bosbessen, in een grote kom door elkaar.
Meng ook de natte ingrediënten door elkaar in een kan.
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Roer ze voorzichtig door elkaar, als er nog wat klonten in het beslag zitten is dat niet zo erg.
Schep met beleid de bosbessen door het beslag. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
Bak de muffins in 15-18 minuten in het midden van de oven. Als je er niet zeker van bent of de muffins goed zijn, steek dan een satéprikker in het midden van de muffin. Als er enkele kruimels aan blijven hangen, dan zijn ze klaar.
Laat ze afkoelen op een rooster of server ze warm.

1 opmerking: