In de december editie van de delicious stond een uitgebreid artikel over koekjes. Hartstikke leuk! In het artikel stond een basis koekjesdeeg recept met 8 variaties. Natuurlijk wilde ik dat wel even uitproberen. Ik heb bij de blokker leuke uitstekers gekocht en ben aan de slag gegaan.
Basic koekjesdeeg (delicious magazine, december 2010)
130 g boter, op kamertemperatuur
185 g kristalsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
280 g gezeefde bloem
1/2 tl bakpoeder
Snufje zout
Bereiding
Klop de boter en de suiker in een kom licht en luchtig, zo'n 10 minuten.
Voeg de vanillesuiker en het ei toe, en klop totdat deze volledig zijn opgenomen.
Spatel vervolgens in delen de bloem, het bakpoeder en het zout erdoor. Er moet een soepel deeg ontstaan.
Laat het deeg afgedekt in plasticfolie minstens 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 180ºC (hetelucht).
Rol het deeg uit tot zo'n 3-4 mm dikte en steek de koekjes uit.
Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de koekjes in 10 minuten gaar. Ze moeten zandkleurig zijn, niet bruin.
Haal ze voorzichtig van de bakplaat af met een paletmes en laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Voor ong. 30 koekjes.
Zelf heb ik de koekjes nog bekleed met glazuur. Deze kun je kant en klaar kopen of zelf maken door poedersuiker te mengen met een heel klein beetje water.
Hoe je de figuurtjes erop kun maken kun je hier zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten