vrijdag 22 maart 2013

Delicious Treats with a surprise inside

Als cupcake fan ben ik constant op zoek naar nieuwe, originele cupcakes. Zo kwam ik terecht op de website ‘Bake it in a cake!. Op deze site zie je voorbeelden en instructies van hoe je de gekste dingen in een cupcake mee kan bakken. Van hele ‘Pumpkin Pies’ tot koekjes, snoepjes, noem het maar op! Van alle verschillende cakejes zijn prachtige foto’s gemaakt van de dwarsdoorsnede. Ook kunnen lezers ideeën voor cupcakes insturen.

Degene die ik heel erg leuk vond was een cupcake met een hartje erin gebakken. Hartstikke leuk voor Valentijnsdag of voor cupcakes op een bruiloft!


Vanille Cupcakes met roze hart (12 stuks)
Ingrediënten:
170 g ongezouten boter
340g kristalsuiker
3 eieren
2 tl bakpoeder
½ tl bicarbonaat
¼ tl zout
2 tl vanille extract
325 g bloem
320 ml melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtoven).
Weeg de bloem, bakpoeder en bicarbonaat af in een kom. Zet opzij.
Mix de boter, suiker en het zout tot er een licht en luchtig mengsel ontstaat.
Mix een voor een de eieren erdoor. Mix vervolgens het vanille extract erdoor.
Meng afwisselend de bloem en de melk door het botermengsel. Mix totdat er een homogene massa ontstaat.

Zet ongeveer 1/3 van het beslag opzij en voeg hier rode kleurstof aan toe. Bak dit beslag af in een vierkante bakvorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten, of totdat een tandenstoker schoon uit de cake komt als je hem erin steekt. Laat de cake 5 minuten afkoelen in het bakblik. Haal hem vervolgens uit het bakblik en laat hem verder afkoelen op een taartrooster.

Verdeel de rest van het beslag over 12 cupcakevormpjes.
Steek 12 hartjes uit de afkoelde, roze cake. Plaats deze midden in het cakebeslag van elke cupcake. Let op! Zorg ervoor dat je onthoud welke kant het hartje op wijst.

Bak de cakejes in ongeveer 18 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in het bakblik en zet ze vervolgens op een taartrooster om verder af te koelen.

Maak het af met een botercrème naar keuze.


Als je goed onthouden hebt hoe het hartje in de cakejes is geplaatst kun je hem zo doorsnijden dat het hartje in het midden tevoorschijn komt.


Daarnaast heeft de eigenaresse van deze website ook een boek uitgebracht genaamd ‘Bake it in a Cupcake’. Via deze link kun je een kijkje nemen in het boek. Daarnaast is het boek te bestellen via bol.com. Helaas is het boek wel helemaal in het Engels.

vrijdag 8 februari 2013

Huisjekijken Magazine



Sinds een aantal maanden schrijf ik een column voor het online magazine van Huisjekijken. Je kunt de column hier vinden. Ook vind je daar de recepten.
De column gaat geheel over cupcakes. Hieronder een voorproefje van wat ik de afgelopen maanden heb gemaakt.


dinsdag 5 februari 2013

Elivents' Sweet Contest


Bedenk de nieuwe zoete chocolade trend van 2013 en win een workshop bij ‘de koekenbakkers‘!

  • Maak een foto van jou favoriete hapje waarvan jij vindt dat dat DE trend van 2013 moet worden. Het thema is chocolade!
  • Upload een foto van jouw creatie op de Facebook tijdlijn van Elivents en laat al je vrienden stemmen.
  • De jury bestaande uit de Koekenbakkers, Jetjes & Jobjes van Ness Cupcake en I Luve Cake Pops selecteren 10 finalisten die op de finaledag hun ‘sweet’ komen laten proeven. De 11de finaleplek is voor de foto met de meeste ‘likes’, dus moedig al je vrienden uit om op jouw foto te stemmen op onze Facebook pagina.
  • De finale is op 23 februari om 11.00u in Utrecht. Ook als je niet wint mag je komen, want het wordt een leuk event!
  • De wedstrijd start op 15 januari en loopt tot 15 februari. Ben je er klaar voor?
Let the fun begin!

Finaledag!

Brasserie de Komeet
Stadsplein 8
Nieuwegein
Tijdstip: 11.00u – 13.00u

Meld je hier gratis aan voor de Finaledag, het wordt een 'chocolate covered'event met onder andere:
  • Een hot chocolate bar
  • Mini Pinata party
  • Chocolade proeverij
  • Uitreiking prijs van de contest

woensdag 12 september 2012

Digitaal Cupcake Boek

We leven in een digitaal tijdperk, en terwijl ik het altijd nog leuk vind om kookboeken te kopen heeft een digitaal boek toch echt zijn voordelen. Niet zo zwaar in je tas, op elk moment te bekijken op je iPad en er kan gebruik worden gemaakt van verschillende media zoals video’s.

Een aantal weken geleden kreeg ik de volgende link toegestuurd die voor de bezoekers van mijn blog toch wel eens erg interessant kon zijn. Een digitaal boek over Cupcakes! Klik hier voor een volledige beschrijving van het product.

Hieronder nog een aantal foto’s. Daarnaast is er ook een youtube kanaal. Klik hier om deze te bezoeken.





Rudolph's Hartige Cupcakes


Hartige cupcakes? Jazeker. We kennen de cakejes enkel als zoete variant, maar ze worden steeds vaker ook met hartige ingrediënten gemaakt. Hoe smaken die hartige cakejes dan? Zien ze er net zo mooi uit als de zoete cakejes? Heb je er aparte ingrediënten voor nodig?



In Rudolph van Veen zijn boek Hartige Cupcakes krijg je het antwoord op al deze vragen. Je merkt al snel dat je met hartig bakken ook alle kanten op kunt! Van basisrecepten voor kaascakejes tot cakejes met namen als “Ceasar Salad” en “Belle Lorraine”, geïnspireerd op hartige gerechten. Warm, koud, vis, vlees, groeten, niets is onmogelijk. 

Vreemde ingrediënten nodig? Absoluut niet! Met verse, dagelijkse ingrediënten tovert Ruldolph heerlijke creaties tevoorschijn. Ook is er in zijn tweede boek over cupcakes weer rekening gehouden met gluten- en zuivelallergieën.

Daarnaast nog een erg leuk hoofdstuk genaamd “It Looks Like A Cupcake”.  Voor degenen die een luxe hapje willen voorschotelen maar het niet zo op het bakken hebben voorzien is dit de ideale oplossing. Van gevulde tomaten met cranberrypaté tot een gepofte aardappel gevuld met groenten, geserveerd in een cupcake case ziet het er net uit als een cupcake!

Alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s en af en toe tussendoor een tip van Rudolph.

Natuurlijk kon ik het niet laten om zelf ook een aantal recepten te proberen. Hieronder foto’s van de kaascupcake met roomkaascrème en de “Greek Wedding” cupcake, een cupcake met olijven, kerstomaatjes en feta, bekroond met tzatziki.


zaterdag 2 juni 2012

Mijn eerste bruidstaart

Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar hij stond er! Mijn eerste bruidstaart! Hij bestond uit drie lagen. De bovenste en de onderste waren chocoladetaart gevuld met aardbeien Swiss Meringue Botercream en aardbeienjam. De middelste was vanillecake gevuld met vanille Swiss Meringue Botercream en lemon curd.
Hieronder een foto!


De bloemen zijn ge maakt van fondant. Hoe je de rozen kan maken vind je via deze link. Hoe je de gerbera's kan maken vind je hier.

Voordat ik de echte bruidstaart maakte heb ik een 'proeftaart' gemaakt. Hieronder een foto.


Ik was ontzettend blij met het resultaat (en het bruidspaar en de gasten gelukkig ook)! Op
naar de volgende!

zondag 8 april 2012

Bake & Relax - Rudolph's Cupcakes

Het is alweer lang geleden dat ik wat gepost heb. Dit komt vooral door de vijf maanden die ik heb doorgebracht in Zuid-Afrika. Helaas heb ik daar niet echt de kans gehad om te bakken. Echter, na een aantal maanden kreeg ik een mail van Karakter Uitgevers of ik een review wilde schrijven over Ruldolph van Veen’s boek Rudolph’s Cupcakes. Maar natuurlijk!
Toen ik eind januari thuiskwam lag het boek op me te wachten. Familie en vrienden hebben wekenlang Ruldolph’s cupcakes kunnen eten, want ik moest natuurlijk alles uitproberen. Bij deze dan mijn mening over dit geweldige boek.


Het boek begint met een introductie over verschillende gereedschappen en ingrediënten die onmisbaar zijn bij het maken van cupcakes. Daarna volgen een aantal heerlijke basisrecepten. Voor de recepten van de cupcakes wordt gebruik gemaakt van zonnebloemolie in plaats van boter. Over de basisrecepten van de botercrème had ik eerst mijn twijfels. Ik heb het niet zo op die Amerikaanse botercrèmes waar ze enkel boter en poedersuiker met elkaar mengen. Rudolph mengt deze botercrème echter met banketbakkersroom, wat meer diepte geeft en natuurlijk heerlijk smaakt!

Aloha Caramel

En dan heb je nog de cupcakes zelf. De meest vreemde combinatie met  hele originele namen komen voorbij, zoals Aloha Caramel (Vanille Cupcakes met vanillecrème, gevuld met romige karamel en en vleugje zeezout) en Choc ’n Roll (Chocolade cupcake met chocolade crème, whiskypunch en een bacon-chocolaatje). Het belangrijkste van Ruldoph’s Cupcakes is dat alle ingrediënten goed verkrijgbaar zijn en bovenal: natuurlijk! Geen rare kleurstoffen en E-nummers dus! Daarnaast is er ook een hoofdstuk in het boek gewijd aan Special Cupcakes voor de cupcakeliefhebbers met een speciaal dieet of een voedselallergie.

Cupcake Wars: Chocolade cupcake met chocolade en vanille botercrème,  marshmallows,  pecannoten en pretzels

Kortom: voor ieder wat wils! Van chocolade, tot fruit, tot alcoholische cupcakes, tot cupcakes voor de speciale diëten. Rudolph’s Cupcakes is een zeer divers boek over cupcakes, met verrassende smaakcombinaties, gebruikmakend van eerlijke, natuurlijke producten. Zeker een aanrader dus!