dinsdag 3 februari 2009

Basisrecepten

De basisrecepten voor cupcakes heb ik vooral uit het boekje "Cupcakes", door Sue McMahon. De recepten in dit boekje zijn makkelijk en erg lekker!!Hier het basisrecept voor vanille- en chocoladecupcakes:

Vanillecupcakes
Ingrediënten (voor 12 stuks):
125 g ongezouten, zachte boter
125 g suiker
2 eieren
125 g zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk

Zelf doe ik er altijd nog een beetje vanille aroma bij.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht, ong. 15-20°C hoger bij een elektrische oven)
Mix de boter en de suiker luchtig. Hiervoor is het belangrijk dat de boter zacht is.
Doe vervolgens een voor een de eieren erbij. Mix niet op een te hoge snelheid en ook niet te lang, maar zorg er wel voor dat de eieren goed zijn opgenomen in het mengsel.
Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel en de melk toe. Doe niet al het bakmeel er in een keer bij. Voeg het in delen toe, afgewisseld door wat melk (dus eerst wat zelfrijzend bakmeel, dan een eetlepel melk, dan weer wat zelfrijzend bakmeel, etc.) Het geeft ook een beter resultaat als het bakmeel gezeefd is.
Desgewenst kunnen er nog enkele druppels vanille aroma (of vanille essence) aan toe worden gevoegd. Verdeel het beslag over 10 - 12 muffinvormpjes, afhankelijk van het gewenste formaat van de cupcakes en het formaat van de vormpjes.
Bak de cakejes 12 - 15 minuten in het midden van de oven. Probeer de oven niet voor die tijd te openen, ookal is dat soms erg verleidelijk!! Na ong. 12 minuten prik ik altijd even met een saté prikker in het midden van een cakeje. Ook druk ik even zachtjes met mijn vinger op het midden van het cakeje. Als deze terug veert en er zit geen beslag aan de saté prikker, dan zijn de cakejes goed.
Haal ze uit de oven. Laat ze nog 5 minuutjes in de muffinvorm staan. Zet ze daarna op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
Chocoladecupcakes
Ingrediënten (voor 12 stuks):
125 g ongezouten, zachte boter
125 g suiker
2 eieren
2 eetlepels melk
100 g zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels cacaopoeder (20 - 30 g)

De bereidingswijze voor deze cupcakes is hetzelfde als voor de vanillecupcakes. De cacao kan tegelijk met het zelfrijzend bakmeel worden toegevoegd.

Have fun!!

2 opmerkingen:

  1. Zo te zien doe ik precies hetzelfde maar mijn cupcake zakt altijd in. Wat zou dat dan kunnen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben geen expert maar het zou kunnen liggen aan de temperatuur van de oven en aan het type oven. Ik zie nou dat ik hier heb geschreven dat je er nog wat bakpoeder bij kan doen, maar dat is misschien wel de oorzaak van het inzakken. Ik heb namelijk een tijdje geleden ergens gelezen dat als je teveel bakpoeder toevoegt je cakejes juist inzakken. Ik zal het uit het recept verwijderen. Voor de vanille cupcakes raad ik je trouwens het volgende recept aan: http://cookies-n-cupcakes.blogspot.com/2009/03/vanilla-white-chocolate-cupcakes.html
    En voor de chocolade:http://cookies-n-cupcakes.blogspot.com/2009/02/chocolate-marshmallow-cupcakes.html
    Ze bevatten meer handelingen en ingrediënten maar de smaak is ook zeker beter!

    BeantwoordenVerwijderen