donderdag 30 december 2010

Recept Chocolademousse taartje

Zoals beloofd het recept van het Chocolademousse taartje
Het recept voor de Génoise en het recept voor de Chocolademousse komen beide uit het boek Mini-Pâtisserie.

Ingrediënten Génoisedeeg
100 g bloem
25 g amandelpoeder
4 eieren
125 g suiker

Bereiding
Bedek een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).
Zeef de bloem en het amandelpoeder in een kom. Zet opzij.
Klop de eieren en de suiker schuimig. Zet de kom vervolgens au bain-marie (boven een kom zacht kokend water) en klop tot het mengsel in volume verdrievoudigd is.
Haal de kom vervolgens van het water en blijf kloppen tot het mengsel volledig is afgekoeld.
Spatel voorzichtig het bloemmengsel erdoor. 

Om het effect van de donkere strepen te krijgen heb ik een klein deel van het beslag vermengd met een beetje cacaopoeder. Vervolgens heb ik het met behulp van een spuitzak op de met bakpapier beklede bakplaat gespoten. Zo kun je alle gewenste figuurtjes maken.

Stort vervolgens de rest van het beslag voorzichtig bovenop de gespoten figuurtjes en verspreid het gelijkmatig over de bakplaat. 
Bak het deeg in 15-20 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.
Haal deeg uit de oven en laat afkoelen.

Ingrediëten Chocolademousse (voor ongeveer 10-12 taartjes)
575 ml slagroom
200 g pure chocolade

Bereiding
Hak de chocolade fijn en doe het in een ruime kom.
Breng 200 ml slagroom aan de kook. Haal van het vuur en giet het over de chocolade. Roer het geheel tot een homogene massa. Laat het mengsel afkoelen.
Klop ondertussen de resterende 375 ml slagroom stijf. Schep vervolgens de opgeklopte slagroom door het chocolademengsel.

Samenstelling van het taartje:
Hiervoor heb je ringen nodig van ongeveer 7-8 cm doorsnede en ongeveer 4 cm hoog. Ook kun je hiervoor stukjes pvc buis gebruiken, dat werkt ook prima.

Om het randje van génoisedeeg te maken snijd je repen van ongeveer 2 cm breed van het deeg. Deze zet je met het gespoten motiefje tegen de binnenkant van de ring. 
Vervolgens snijdt je een rond stukje van het deeg uit en legt dit als 'bodem' in de ring.
Daarna kan de ring worden opgevuld met chocolademousse. Vul de ring tot aan de rand.
Laat de taartjes opstijven in de koelkast, zo'n 30-60 minuten. Laat ze enkele minuten op kamertemperatuur komen voordat je ze uit de ring haalt.
De beste manier om dit te doen is om het taartje van onderaf boven de ring uit te duwen.

Veel bakplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen