donderdag 8 september 2011

Korte pauze

Zuid-Afrikaanse Melktert

Het zal de komende tijd wat rustiger zijn op Cookies 'n Cupcakes. Ik ben momenteel voor een stage in Zuid-Afrika en heb helaas weinig tijd om te bakken. Ik ga proberen zoveel mogelijk uit te vinden over de Zuid-Afrikaanse keuken en pâtisserie en daarover schrijven op mijn blog. 
Mijn stage eindigt eind januari, dus vanaf dan zal ik weer volop kunnen bakken en posten op mijn blog.

Groeten,

Mirtje

Zuid-Afrikaanse Malva Pudding

dinsdag 16 augustus 2011

Chocoladecrumble Abrikozen Taartjes

Een tijdje geleden heb ik het boek Mini taartjes gekocht. Het zat in een pakket met een springvorm en keramische bakerwten. Er staan zowel hartige als zoete taartjes in. 

Mini Taartjes

Natuurlijk moest ik een recept uitproberen: de Chocoladecrumble Abrikozen taartjes. Hieronder het recept.

Ingrediënten zoet deeg
200 g bloem
25 g gemalen amandelen
80 g poedersuiker
snufje zout
120 g ijskoude boter, in stukjes
1 ei

Meng de bloem, amandelen, poedersuiker en zout in een kom. Voeg de blokjes koude boter toe meng ze met je vingertoppen door het bloemmengsel. Doe dit tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg dan het ei toe. Meng het tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plastic en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast. 
Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Laat het nogmaals 30 minuten rusten in de koelkast.
Bak het deeg blind af in een voorverwarmde oven op 160 graden Celcius voor ongeveer 20 minuten. 
Haal de taartschelp uit de oven het laat hem afkoelen. Maak ondertussen de crumble en de vulling.


Ingrediënten crumble
100 g suiker
60 g gemalen amandelen
120 g boter
80 g bloem
20 g cacao

Verhoog de oventemperatuur naar 170 graden Celcius. Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en meng ze met je vingers tot een kruimelig geheel. Strooi dit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in ongeveer 10 minuten af. Haal het uit de oven en laat de crumble afkoelen.


Ingrediënten vulling
200 g abrikozen
50 g boter
50 g suiker

100 ml slagroom
1 ei
1 el bloem
1 el suiker
1 el cacao

Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celcius. 
Snijd de abrikozen door midden en verwijder de pit en de schil. Smelt de boter in de pan. Voeg de abrikozen  en de suiker toe en laat ze zachtjes karameliseren. 

Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een kom. Leg de abrikozen in de taartschelp. Giet er vervolgens het slagroommengsel overheen.

Bak de taart ongeveer 30 minuten. Haal hem uit de oven en laat het afkoelen. Strooi er voor het serveren de crumble over.


vrijdag 29 juli 2011

Nog meer cupcakes...

Ja....nog meer cupcakes! Ik heb weer wat nieuwe recepten uitgeprobeerd de laatste tijd. De Peanut Brittle Cupcake is mijn nieuwe favoriet! Het is een vanille cupcake, met een vulling en topping van Italian Meringue Botercrème (met pindakaas) en Peanut Brittle. De recepten kun je hier en hier vinden.
Voor de Italian Meringue Botercrème heb ik een recept gebruikt van Martha Stewart. Daaraan kun je naar eigen smaak pindakaas toevoegen. Het is een heerlijke luchtige botercrème op basis van eiwit, suikersiroop en boter. Het is te vergelijken met de Zwitserse Meringue Botercrème, alleen de bereiding is anders.
Hieronder een foto van het resultaat.


Ik ben echt helemaal weg van de combinatie van zoet en hartig. Peanut Brittle is hier voor mij het perfecte voorbeeld van. Het zoute van de pinda's en het zoete van de gekarameliseerde suiker. Een heerlijke combi!


Nog een andere variant cupcakes is de Apple Crumble Cupcake. Het is een vanille cupcake met een Italian Meringue Botercrème met kaneel in een crumble.
Het recept voor de cumble kun je hier vinden. Hieronder een foto van het resultaat.


Veel bakplezier!

dinsdag 5 juli 2011

Coconut Pineapple Cupcakes

Het was eigenlijk de bedoeling om Piña Colada Cupcakes te maken, maar we hadden geen rum in huis. Dus heb ik het recept een beetje aangepast, door Passoa te gebruiken. Nog steeds een heerlijke zomerse en tropische cupcake. Het recept voor de cupcakes komt uit het boek 125 Best Cupcake Recipes van Julie Hasson. Hieronder het recept.


Cupcakes
130 g bloem
40 g geraspte kokos
1/2 tl bakpoeder
1/4 tl bicarbonaat
Snufje zout
170 g kristalsuiker
60 ml plantaardige olie
1 ei
80 ml karnemelk
120 ml ananas, gecrushed

Vulling
300 g verse ananas, in kleine blokjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius (hetelucht).

Meng de bloem, kokos, bakpoeder, bicarbonaat en zout in een kom.

Mix in een andere kom de suiker, olie en het ei tot een homogene massa. Mix afwisselend
het bloemmengsel en de karnemelk erdoor. Spatel als laatste de ananas erdoor. 
Verdeel het deeg over 12 muffinvormpjes en bak ze in de voorverwarmde oven 20-25
minuten, tot ze goud-bruin zijn. Haal de cupcakes uit de oven en laat ze eerst 10 minuten in
de vorm afkoelen. Zet ze vervolgens op een rooster om ze volledig te laten afkoelen.

Botercrème
Voeg Passoa toe naar smaak




Vul de cupcakes met de blokjes ananas. Voorzie de cupcakes vervolgens van een royale hoeveelheid botercrème. 




dinsdag 21 juni 2011

Tartelettes au citron

Een heerlijk fris en zomers dessert. Dit is een van mijn favoriete recepten: Tartelettes au citron. 
Je kunt hier een video vinden van het recept. 


Ik heb zelf een cheesecake bodem gebruikt van fijngemalen country koeken met een beetje boter erdoor. Verder kun je natuurlijk in plaats van citroensap of limoensap ook sinaasappel- of grapefruitsap gebruiken. Of een andere leuke vorm.

maandag 9 mei 2011

Chocolade Cupcakes variaties

Een van mijn favoriete recepten is het recept voor Chocolate Cupcakes van Julie Hasson. En het is harstikke leuk om er verschillende toppings mee te combineren! Zo wilde ik al een tijdje een Cookie Monster Cupcake maken. Echt heel erg schattig. Hieronder het resultaat!


Je hebt hier het volgende voor nodig:
- Zwitserse Meringue Botercrème (of een andere topping)
- Gemalen kokos
- Blauwe voedselkleurstof
- Fondant (wit en groen/zwart/bruin)
- Cookies, gehalveerd (zelfgemaakt of gekocht)


Bak de Chocolate Cupcakes en laat ze afkoelen. Maak de topping. Doe een royale hoeveelheid van de topping op de cupcake en maak er een halve bol van.  
Doe de gemalen kokos in een bakje en voeg een beetje blauwe kleurstof toe. Roer alles door elkaar tot de kleurstof over alle kokos verdeeld is en de juiste blauwe kleur heeft.
Haal de topping door de gemalen kokos. 
Rol de witte fondant uit en steek er kleine cirkels uit. Steek uit de andere kleur fondant kleinere cirkels en leg deze bovenop de witte cirkel. Dit zijn de ogen. Plak ze met een beetje van de topping op de cupcakes.
Snijd met een mes de topping overdwars door en steek het koekje er in. Klaar!


Hier bleef het natuurlijk niet bij. Op internet heb ik een Textures of Chocolate Cupcake gevonden. Dit leek me ook helemaal geweldig om te maken. Hieronder het resultaat.



Last but not least: Chocolate M&M Cupcakes. Dezelfde Chocolate Cupcakes gevuld met Zwitserse Meringue Botercrème gemengd met M&M's en een topping van Vanille Botercrème. 


maandag 25 april 2011

Carrot Cake Cupcakes

Wortels in cake? Ja! En ook nog eens erg lekker.
Het recept komt uit mijn favoriete cupcake boek, Cupcake van Shelly Kaldunski.



Carrot Cake Cupcakes

150 gram bloem                                   
1 tl bakpoeder  
1/2 tl baking soda
1/2 tl zout                                     
1 tl kaneelpoeder                        
3 wortels, geraspt
190 gram kristalsuiker                                      
175 milliliter plantaardige olie              
2 grote eieren                         
60 milliliter karnemelk                            
1/2 tl vanille extract                                                  

Verwarm de oven voor op 160 graden celcius (hetelucht oven). 
In een kom, mix de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en kaneelpoeder.
Vermeng in een andere kom de geraspte wortels, suikers, olie, eieren, karnemelk en vanille.
Vouw het bloem mengsel met een spatel door het wortelmengsel tot er een homogene massa ontstaat.

Verdeel het beslag over 12 muffin vormpjes. Bak ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze gaar en goudbruin zijn.

Haal de cupcakes uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal ze vervolgens uit de bakvorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster.


Cream Cheese Frosting
340 gram roomkaas
85 gram roomboter, ongezouten
1/2 tl vanille extract
260 gram poedersuiker

Mix de roomkaas, boter en vanille tot een licht en luchtig mengsel. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe.